Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory ovlivňující tento vývoj:

A. měnový kurz a cenová hladina
o vývoj měnového kurzu je poměrně výrazně ovlivňován relativními změnami mezi pohybem vnitřních cenových hladin v jednotlivých ekonomikách tj. vývojem relativní kupní síly příslušné měny. V okamžiku, kdy v jedné z námi analyzovaných zemí poroste cenová hladina rychleji než v zemi druhé, dojde v této zemi k tzv. inflačnímu znehodnocení její národní měny.
o Inflační znehodnocení eura (symbolický zápis):
EEUR (q = qE; EE = 34,07 CZK/€) => růst CPIČR < růst CPIE-27 => růst PPCZK & pokles PPEUR => růst DCR & pokles DE-27 => pokles DEUR => DEUR < SEUR (EE) => tlak na pokles er => pokles er (34,07 CZK/€  33,90 CZK/€)
o ve skutečnosti ovlivňuje pohyb cenové hladiny měnový kurz pouze částečně a to z těchto důvodů:
 reprezentativní spotřebitelský koš zahrnuje, jak statky a služby, jež jsou předmětem mezinárodní směny, tak zboží, které nelze na mezinárodním trhu směňovat. Vliv na výši měnového kurzu mohou mít pouze ceny mezinárodně směňovaného zboží neboť pouze změna poptávky respektive nabídky tohoto typu statků a služeb může ovlivnit nabídku či poptávku jednotlivých národních měn na mezinárodním trhu peněz.
 Teorie parity kupní síly předpokládá, že všechny mezinárodně obchodovatelné statky a služby je možno označit jako homogenní zboží. Předpoklad dokonalé standardizace, tj. určité identity zboží platí pouze u určité části statků a služeb jež jsou předmětem mezinárodního obchodu.
 Mezinárodní směnitelnost zboží není omezena pouze prostřednictvím působení trhu (např. dopravní náklady), ale také řadou administrativních opatření jež vytvářejí bariéry volného obchodu (kvóty, cla, vývozní subvence atd.).

Žádné komentáře:

Okomentovat