Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy kapitálu:

 Peněžní forma kapitálu - kapitál v podobě peněžních prostředků, zdrojem jsou úspory, tedy prostředky nevstupující do konečné spotřeby - úspory se přemění v kapitál až po jejich zhodnocení, tzn. přímé investování, nabídnutí jinému k investicím, aj. (tato forma je výchozí a zároveň univerzální formou kapitálu).
 Fiktivní (portfoliová) forma kapitálu – kap. vystupuje v podobě cenných papírů, které jsou dokladem o kap. vkladu a opravňují k podílu na výsledcích podnikání.

Základním a nejdůležitějším měřítkem toho, zda jsme kapitál dobře investovali, je výnosová míra z kapitálu, tj. roční čistý výnos na peněžní jednotku investovaného kapitálu, vyjádřený v procentech. (čistý – odečteme od příjmu náklady)


Význam úvěru a úrokové míry pro fungování hospodářství
Pohyb peněžního kapitálu se uskutečňuje úvěrem (je vztah, kterým vlastník kapitálu poskytuje své prostředky někomu jinému.) Úvěrem se vytváří vztah věřitel – dlužník. Je založen na existenci dočasně volných prostředků, které může vlastník za úplatu poskytnout. Pro poskytování úvěru se postupem času specializovali některé instituce, mezi nejčastější patří banky.

Žádné komentáře:

Okomentovat