Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

26. Inflace a protiinflační politika. Pojetí inflace v ekonomii. Klasifikace inflace. Důsledky inflace. Inflační spirála. Phillipsova křivka v krátkém

26. Inflace a protiinflační politika. Pojetí inflace v ekonomii. Klasifikace inflace. Důsledky inflace. Inflační spirála. Phillipsova křivka v krátkém

Podstata inflace

Inflace je všeobecně spojována s růstem tržních cen, který způsobuje snižování koupěschopnosti peněz. Pro celkovou úroveň cen výrobků a služeb, které se v hospodářství prodávají a nakupují, zavádíme označení cenová hladina. Inflace je pak spojována s růstem cenové hadiny. Pokles inflace je označován jaké dezinflace a pokud většina cen v ekonomice opakovaně klesá, jedná se o deflaci. Inflací se pak ale rozumí trvalejší vzestup cenové hladiny.
K měření cenové hladiny se používají cenové indexy, což jsou vážené průměry cen vybraných zboží a služeb. Cenové indexy poměřují úroveň cen vybraného koše výrobků a služeb. Nejrozšířenější je index spotřebitelských cen (CPI). Je konstruován tak, že postihuje okruh výrobků a služeb, který je rozhodující z hlediska výdajů domácností.
Je do něj zařazeno:
- potravinářské zboží (potraviny, nápoje, tabák…)
- nepotravinářské zboží (odívání, nábytek, drogerie, doprava, volný čas…)
- služby (opravny, bydlení, zdravotnictví…)

Index spotřebitelských cen CPI je konstruován jako poměr nákladů na pořízení reprezentativního spotř. koše v čase t, k nákladům na pořízení v základním období.


Článek podporuje:
české ložnice, dětské postele, rustikální nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat