Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Model multiplikátoru

Model multiplikátoru je nutno doplnit ještě o srovnání rovnovážné úrovně produktu s potenciálním produktem. Prostřednictvím modelu byla příčina zaostávání skutečného produktu za potenciálním spojována s nedostatečnou úrovní celkových výdajů (zaostáváním poptávky). Model byl využit pro argumentaci aktivní státní intervence na podporu úrovně poptávky.
20. Ekonomický růst a hospodářské cykly. Definice ekonomického růst. Zdroje růstu. Hospodářské cykly, příčiny vzniku. Charakteristika fází cyklu. Princip akcelerátoru.

Definice ekonomického růstu
Společnost vykazuje tendenci k růstu potřeb, a proto vyžaduje, aby se výkon ekonomiky zvyšoval. První ucelenější soustava ekonomických názorů (merkantilismus) pojednávala o růstu peněžní formy bohatství (kritika a přelom A. Smith – Pojednání o podstatě a původu bohatství národů).
Ekonomický růst vyjadřuje, že se potenciální produkt zvyšuje. Růst může být vyvolán:
 v rámci stávajících kapacit, tzn. vyšší mírou využití kapacit. Jde o posun po křivce AS, přičemž produkční možnosti ekonomiky zůstaly zachovány.
 růstem q*, křivka AS se posouvá doprava a E si osvojuje schop. produkovat vyšší výkon

Nejjednodušším je srovnání makroekonomických výstupů v období po sobě následujících. O růstu hovoříme tehdy, jestliže HDP v roce t+1 dosahuje vyšší úrovně než v roce t:

HDPt+1 – HDPt = ∆HDP > 0

Žádné komentáře:

Okomentovat