Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- pokles státních nákupů výrobků a služeb

=> způsobuje pokles AD, v důsledku toho klesá i výkon.
- pokles čistých daní => projevuje se růstem AD. Méně zdaněné subjekty mají více prostředků k dispozici. Pokles zdanění se projevuje růstem DI. Pouze část dodatečného důchodu se projeví na poptávkové straně jako dodatečné výdaje na spotřebu. Úsporami není AD ovlivněna.
- růst čistých daní => snižuje DI a způsobuje pokles AD.

Státní nákupy mají vyšší účinnost vzhledem k poptávce. Uvažujeme-li výdaje jako celek, je multiplikátor závislý na míře zdanění, jedná se tedy o tzv. výdajový multiplikátor:

k2 = , t… míra zdanění

Ten potvrzuje vyšší účinnost fiskální politiky orientované na státní nákupy. Při zohlednění dopadů i na nabídkovou stranu musíme upozornit:
- státní nákupy jsou složkou výlučně poptávkovou a na AS nemají vliv
- snížení daní se na straně AS projevuje. Snižování daní stimuluje hosp. aktivitu (popisuje Lafferova křivka). Růst hospodářské aktivity je doprovázen růstem AS (posunem doprava). Změna daní, daňová reforma, může mít a má dopad jak na poptávkovou, tak na nabídkovou stranu ekonomiky. Posun AS se projeví jak růstem produktu, tak i růstem potenciálního produktu. Daňová reforma, která vyvolá posun na AS1 a AD1 představuje velmi úspěšnou reformu, jejímž efektem je růst výkonu ekonomiky při stabilní cenové hladině.

Žádné komentáře:

Okomentovat