Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hospodářské cykly

Teorie hospodářského cyklu se zabývá kolísáním skutečného produktu kolem úrovně potenciálního produktu, jehož vývoj vyjadřuje růstovou tendenci ekonomiky. Předmětem zkoumání jsou:
 průběh cyklu
 příčiny cyklického kolísání
 možnost omezení cyklických výkyvů

Potenciální produkt má rostoucí trend. Rozdíl mezi skutečným produktem a potenciálním se označuje jako mezera výstupu (GAP). Vrchol a sedlo jsou konce vzestupu a sestupu hospodářského cyklu. Kontrakce je fází, v níž dochází k poklesu skutečného produktu. Není to jen pokles výkonu, ale také výnosů. Pokud délka poklesu překročí horizont šesti měsíců, jedná se o recesi. Zvláště výrazné poklesy pak nazýváme deprese.
Expanze se vyznačuje vzestupem úrovně skutečného produktu. Expanze do bodu, který již ekonomika dosahovala, nazýváme obnovou, oživením. Ta část vzestupné fáze, která má vyšší skutečný produkt než q* označujeme jako boom, rozmach.

Jedním hospodářským cyklem rozumíme pohyb, který E vykoná mezi opuštěním sedla (počátek vzestupu) a návratem zpět do sedla. Časový úsek se nazývá perioda. Rozlišujeme následující druhy cyklů:
 Juglarovy cykly (střednědobé, perioda 8-10 let)
 Kitchinovy cykly (krátkodobé, perioda 36-40 měsíců)
 Kondratěvovy vlny, Kuznetsovy cykly (dlouhodobé, perioda 54-60 let)

Žádné komentáře:

Okomentovat