Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Monetární cíle

CB může svými tržními nástroji ovlivňovat dva základní rozměry peněžního trhu – cenu trhu = úrokovou míru a nabízené množství peněz. Rozlišujeme tedy monetární politiku:
- expanzivní (orientovaná na zvětšení nabídky peněz)
- restriktivní (směřující k omezení nabídky peněz)

Z uvedeného vyplývá, že restrikce nebo expanze vyvolá na peněžním trhu změnu rovnováhy, když platí: ↑SM => ↓i & ↓SM => ↑i
Ke změnám může docházet i na straně poptávky po penězích a tak mohou být vyvolány síly, které působí ve směru původní změny nebo proti ní.

Centrální banka má pod kontrolou nabídku peněz. Vývoj poptávky po penězích je závislý na změnách v chování tržních subjektů poptávajících peníze. Při změně poptávky, která vyvolá změnu na peněžním trhu, se musí banka rozhodnout (dilema centrální banky):
- zda ponechá volný průběh důsledkům změny na straně poptávky
- zda bude intervenovat na peněžním trhu pomocí restriktivních či expanzivních opatření. Musí se rozhodnout, ve prospěch čeho bude opatření uskutečněno.
CB může intervenovat buď pro stabilitu úrokové míry (zvýšení nabídky peněz – expanze) nebo pro množství peněz v oběhu (pokles nabídky peněz – restrikce). Pouze k jednomu z těchto bezprostředních cílů může směřovat užití nástrojů monetární politiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat