Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plus další čtvrtý relativně samostatný okruh:

d) makroekonomická politika státu (pomocí vhodné preference cílů a volby nástrojů může ovlivnit takové jevy, jako jsou výkon, růst, zaměstnanost, inflace atd.

Základem makroekonomického přístupu je tedy postižení rozměru celkového výstupu ekonomiky a jeho cenové úrovně. Pomocí toho budeme vyjadřovat ekonomiku jako celek
Celková (agregátní) nabídka – utváří se agregací dílčích nabídek a vyjadřuje stejnou souvislost, jako každá jiná nabídka.
Celková (agregátní) poptávka – obdobně jako nabídka. Je závislá na cenové úrovni a na důchodech, které mají subjekty k dispozici.

Při zanesení do grafu se protnou v jediném bodě – rovnovážné množství produkce a rovnovážná cenové hladina. ( = model ASAD)

Měření výkonu ekonomiky
Výkon národního hospodářství je založen na využívání výrobních faktorů. Jejich disponibilní množství, kvalita a dostupná úroveň technologií vymezují hranici výrobních možností, tzn. maximálních dosažitelných výkonů ekonomiky za daných podmínek.
Ekonomiku můžeme vědomě zjednodušit na firmy (využívají VF a produkují statky a služby) a domácnosti (kupující na trhu statků a služeb a prodávající na trhu VF).
Výstup ekonomiky je veličinou tokovou, tzn. určen absolutním rozměrem v čase, na rozdíl od veličin stavových, které jsou vyjádřeny pouze absolutním rozměrem. Budeme-li měřit tok výstupů směřující na trh finální produkce, získáme veličinu označovanou jako produkt.
Stavová = určena k datu ---/---- , nezaměstnanost, inflace – absolutní rozměr
Toková = od – do --/------------/--, HDP – absolutní rozměr v čase

Žádné komentáře:

Okomentovat