Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Způsoby trávení:

a) příušní – nejmohutnější, mucinózní sliny
b) podčelistní – serozní sliny produkce 1litr/hod., váha až 60g
c) podjazykové – mucinózní sliny
- složení slin: 99,5% voda, organické a minerální látky, různé pH
- význam slin: zvlhčování dutiny a potravy, obalování hlenem + polykání, rozpouštění pevných látek, neutralizace kyselin + ředění zásad, desinfekce (lysozym), termoregulace (homo¬io¬ter¬mové, např. psi), trávicí funkce (amyláza + maltáza = ptyalin…enzym produkovaný žlázami, štěpí škroby)
- inervace synoptikem (5. nerv = trojklanný) a parasympatikem (7. = lícní a 9. = jazy¬ko-hltanový nerv)
- člověk: sliny neutrální (příp. slabě kyselé), kopytníci: sliny slabě zásadité
- polykání: transport sousta do zadní části hrdla, posun do jícnu a dál do žaludku
- žaludek (ventriculus): různě prostorný vak s malým a velkým zakřivením
- stavba stěny jako u střeva (svalnatá)
- jícnová část (s česlem), klenba, tělo a vrátník se svěračem
- ve stěně množství žlázek produkuje žaludeční šťávy (2500 ml/den):
a) hlavní buňky – štěpící účinek: pepsinogen, katepsin, chymozin, keratináza
- enzymy jsou v inaktivním stavu, aby došlo k narušení a jejich aktivaci, je potřeba HCl (inaktivní enzym…koncovka –ogen)

Žádné komentáře:

Okomentovat