Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

28.3 Radioreceptory

slepá skvrna (je v místě zrakového nervu) x žlutá skvrna (místo, kde jsou nejvíce soustředěny receptorové buňky – nejostřejší vidění. Savci mají jednu, ptáci jich mají víc až 3. Ptáci vnímají své okolí panoramaticky jako mi, teleskopicky prostředkem – střed zorného pole vidí v detailu)
Přijdeme-li do tmavého prostoru oči se přizpůsobí, ale až 40 minut trvá úplné přizpůsobení. Po této době bychom viděli ještě lépe.
b) Složené oko členovců – omatidia. Funguje na podobném principu (rozkladu fotopigmentu). Mají ekvivalenty rohovky i čočky, dále pak pigmentové buňky bránící přechodu světla z jednoho omatidia do druhého. Omatidia mají tvar šestiúhelníku (příčně). Může jich být různý počet. Čím více, tím lépe hmyz vidí. Úhle vjemu jednoho omatidia je asi 1 stupeň. Vážky 27000-28000 omatidií, takže jejich oko je téměř tak dokonalé jako oko komorové. Obraz je mozaikový a skládá se jako jednotlivé vjemy omatidií.

28.4 Termoreceptory
Jsou zejména na povrchu těla – Ruffini /teplo/, Krause /chlad/, specializovaný termoreceptor u plazů – výrazná citlivost až tisícina stupně. Problém mu nastává, když je teplota okolí taková jako teplota kořisti

Žádné komentáře:

Okomentovat