Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.2 Princip isodynamie živin

- minimální podíl cukrů (10 %)
- esenciální mastné kyseliny (20-30 mg) – neumíme si je v těle vytvořit
- esenciální aminokyseliny (6-12 g) – živočišné bílkoviny
- tuky – estery vyšších mastných kyselina glycerolu (trojsytného alkoholu)
- lze nahradit jen ty, které nejsou esenciálními mastnými kyselinami (mají dvojnou
vazbu) = hlavně rostlinné tuky
- tuky zvířecí – nasycené mastné kyseliny
- látková bilance = jaké množství určité živiny je přijato z potravy do těla, přeměněno,
vyloučeno
- sledování změn v přeměně N = 16 % hmotnosti bílkovin
- bílkovinné bilanční minimum: 20-30 g denně pro Evropany
- bílkovinné optimum: 1 g bílkovin na 1 g hmotnosti < 1/3 živočišných
- pokud by se šlo pod minimum => životně důležité bílkoviny se čerpají
z těla (je třeba obměňovat opotřebované bílkoviny)
- bílkovinná maknutrice – nedostatek bílkovin (čerpají se z těla)
- vitamíny: látky, které si organismus nedovede syntetizovat
- malé množství (v mg), jsou součástí enzymů, provitaminů
- rozpustné ve vodě: B, C, PP, H
- rozpustné v tucích: A, D, E, K
- projevy nedostatku: negativní
- projevy nadbytku vitaminů rozpustných v tucích = hypervitaminóza

Žádné komentáře:

Okomentovat