Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Enzymatické vybavení:

- sekrece: patří sem žlázy vylučující trávicí šťávy (slinivka, játra)
- slinivka břišní (pankreas) – produkce až 1000 ml/den
 bikarbonáty (HCO3-) neutralizují kyselou natráveninu
 enzymy: amylázy (štěpí cukry), lipáza (štěpí tuky – zde hlavně steapsin), elastáza (štěpí obtížně štěpitelné látky- zde erepsin) a proteolytické trypsin a chymotrypsin (nahrazují pepsin, jsou produkovány v inaktivním stavu)
- střevní šťáva: obsahuje peptidázy (štěpí polypeptidy)
 sacharáza, maltáza, laktáza (enzymy štěpící cukry – disacharidy)
 lipáza, nukleotidáza (nukleáza)
 enterokináza
 produkovány Lieberkühnovými žlázkami mezi klky
- játra: hlavní funkcí je emulgace tuků pomocí žluči (vznik malých kapének z velkých
kapek)
 přetváření živin (vrátnicová žíla ze střeva)
 řízení metabolismu tuků a sacharidů, ukládání glykogenu, tvorba ketonových látek (odpadní)

Žádné komentáře:

Okomentovat