Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19.2 Mechanismus vodních ztrát

k rozpouštění močoviny. Vodní živočichové nevylučují také močovinu, která není jedovatá, protože močovina představuje asi 22 KJ energie, kterou tak lidský organismus (obecně ureotelní) nevyužije. Z 1 g bílkovin, který má spalné teplo 23KJ tak využijeme jen 17, ¼ tak zůstává ve zbytku. Amonotelní ji využijí prakticky úplně, což představuje výhodu z hlediska množství přijaté potravy.
(vylučování dusíku též ještě ve formě kyseliny močové (plazi, ptáci) – urikotelní – kys.močová je ve vodě nerozpustná, vylučuje se ve formě krystalů výkaly, takže vůbec nedochází ke ztrátě vody)
 ztráty vody výkaly – dochází ke ztrátě asi 200 ml vody za den.
 ztráty vody vypařováním - probíhá jednak na povrchu těla a také na povrchu dýchacích orgánů – plíce. Totéž probíhá i u hmyzu. Ti mají na povrchu kutikulu s chitinu. V tracheolách není taková ochrana, probíhá tam výměna plynů a samozřejmě i vody.
Na povrchu lidské kůže navíc ještě probíhá v rámci termoregulačních mechanismů k nepozorovatelnému pocení. Z kůže těla se tak vypařuje v malém množství voda z povrchových buněk. Ta tvoří asi ¾ vody za den.

Žádné komentáře:

Okomentovat