Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27. SVALY

Svalová buňka je schopná tvořit akční potenciál (nervový vzruch) podobně jako buňka nervová. Schopnost svalových buněk se stahovat je dána přítomností zvláštních bílkovin tzv. kontraktilních bílkovin, které přeměňují chemickou energii uloženou v ATP na mechanickou energii.

Kosterní sval
Kosterní sval se upíná na kost šlachou. Svalovou buňku nazýváme svalové vlákno. To skládá z jednotek zvaných myofibrily (průměr 1-2µm), které se dále dělí na malé jednotky sarkomery (jsou ohraničeny Z-liniemi, na které se připojuje vlastní kontraktilní bílkovina aktin). Na povrchu svalového vlákna je membrána – sarkolema (odděluje svalová vlákna od dalších). Svalové vlákno vzniká splynutím více buněk (syncitium) a proto obsahuje více jader.
Charakteristické je příčné pruhování, které nejde přes celou šíři svalu, ale pouze přes jednotlivé myofibrily. Je tvořeno překryvem vláken aktinu a myozinu.

Mechanismus svalové kontrakce:
Z-linie se světlými aktinovými filamenty se zasouvají mezi tmavá myozinová filamenta pomocí myozinových můstků, které vycházejí z myozinu směrem k aktinu (sval zkracuje). Ve stavu klidu nejsou hlavice příčných můstků ve spojení s molekulami aktinu (sval lze volně natahovat).

Žádné komentáře:

Okomentovat