Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27.SVALY

Nervosvalové spojení je velmi citlivé a může být blokováno či ovlivňováno různými látkami.
Např. šípový jed jihoamerických indiánů, kurare (alkaloid) se snadno a pevně váže na místa na subsynaptické membráně, kde se normálně váže acetylcholin. Nastává smrt udušením v důsledku zastavení činnosti dýchacích svalů. (při akčním potenciálu se normálně uvolňuje acetylcholin, ale nemá se kam vázat). Ireverzibilní blokádu způsobují i hadí jedy jako najatoxin (kobra Naja). Tyto látky jsou polypeptidy.
Ovlivnit přenos lze také inhibicí acetylcholinesterázy organofosfáty (pesticidy, bojové látky). Působí tak, že inhibicí zabraňují rozkládání acetylcholinu, který tak udržuje ploténku stále depolarizovanou a neschopnou dalšího přenosu. Sval přestává kontrahovat. Smrt zadušením.
Třetím typem jsou látky blokující uvolňovaní acetylcholinu z nervových zakončení. Botulotoxin (produkují bakterie Clostridia). Už v množství 0,0001 mg je smrtelný.

Hladký sval
Nejsou přítomny myofibrily (není příčné pruhování). Je tvořen tenkými aktinovými filamenty. Není zde vyvinuto sarkoplazmatické retikulum (není možné vylévání Ca2+ ke všem buňkám, jejichž membrány jsou zachovány a mají jádro). Kontrakce hladkého svalu jsou velmi pomalé (aktin – kontraktilní vlákna – jsou přímo v buňkách). Svaly hladké svaloviny se velmi často stahují spontánně bez podnětů. Takové kontrakce mají původ přímo ve svalu (myogenní kontrakce)

Žádné komentáře:

Okomentovat