Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humorální regulace u bezobratlých

Neurokrinní buňky produkují aktivační hormon (mozkový), který se hromadí v corpora cardiaca a následně je přenášen hemolymfou → Působí na protarakální žlázu, která na základě této aktivace produkuje svlékací hormonu (ekdyson), který iniciuje přeměnu mezi jednotlivými fázemi larvy (aktivuje epidermální buňky k tvorbě nové kutikuly a svlékání staré). Přímým působením callata (v těchto tělíscích) vzniká juvenilní hormon (neotenin) – prodlužuje larvální vývoj, oddaluje metamorfózu a také ovlivňuje přeměnu larva – kukla – dospělec. I u adultů.
Chemicky: aktivační hormon – polypeptid, svlékací hormon- steroid, juvenilní hormon – terpeny
Můžeme říct, že ekdyson a neotenin jsou antagonisty. Uměle připravených hormonů se užívá na různé škůdce.
Užijeme-li svlékací hormon na relativně nevyspělé larvy, tak je donutíme k předčasnému svlékání čímž vyčerpáváme jejich zásoby. Když aplikujeme juvenilní hormon, tak prodlužujeme jejich vývoj – vznik obřích, nepřirozených larev, které špatně přecházejí v dospělce (riziko adaptace a vyrobení obřího organismu)

Hormonální regulace samozřejmě funguje i u obratlovců. Základní řídícím článkem je hypotalamo-hypofyzární komplex, kde hypotalamus – nervová, mozková část, produkuje hormony označované jako uvolňovací.

Žádné komentáře:

Okomentovat