Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

26. EVOLUCE REGULACÍ

Společné rysy: přes rozdílnost mechanismu dálkového přenosu nacházíme společné prvky – shodnost mechanismu přenosu informace na výkonný prvek – látkový (hormon x mediátor). I elektrický potenciál je tak přenášen látkově mediátory.
Dalším společným rysem je prostorová návaznost humorální regulace – smíšené regulační soustavy (hypotalamo-hypofyzární). Hypotalamus je součást nervové soustavy (mozku) uvolňuje faktory, které jsou potom roznášeny krevním oběhem do těla a ovlivňují další orgány s vnitřní sekrecí. Tento komplex je pak kontrolován vyššími centry nervové soustavy (další rysy).

26.1 Humorální (látková) regulace:
Základ látkových (humorálních, hormonálních) regulací: Schopnost buněk specificky reagovat na přítomnost látek z jiných buněk.

Nejnižší stupeň fylogeneze:
Induktory – regulace látek z buňky, působili na sousední buňky, diferenciace buněk, vznik orgánů. (Látky byly původně odpadního charakteru)
Tkáňové hormony – produkovány za specifickým cílem. Látky působící v místě vzniku nebo rozváděné soustavami. Postupně se rozvodné soustavy specializovaly na přenos těchto látek a dále se vyvíjely. Hormony jsou různé povahy.
vznik žláz s vnitřní sekrecí (endokrinní žlázy)
produkty – hormony
existuje už u bezobratlých

Žádné komentáře:

Okomentovat