Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. Hospodaření s teplem

Teplota – faktor ovlivňující intenzitu fyziologických pochodů.
Poikilotermní (ektotermní, studenokrevní. Ze zvýšením teploty prostředí o 10°C se úroveň metabolických pochodů mění 2-3x což má význam pro spotřebu energie nutné pro metabolické pochody) x (teplokrevní, endotermní) Homoitermní živočichové, kteří se snaží hodnotu metabolismu standardizovat udržováním stejné teploty těla.
(označení teplokrevní a studenokrevní není přesný, protože „studenokrevný“ štír na pouští o teplotě 40°C má stejnou teplotu těla.)
Silná závislost na teplotě prostředí – ovlivnění aktivitou
 ovlivnění energií slunečního záření
 aktivní ovlivňování tělesné teploty – včely v úlu (musí to být v tom hroznu a také jim aktivně pracují svaly, takže nemohou vykonávat jinou činnost)

Specifické receptory na teplotní změny mají až plazy (jejich velmi citlivé termoreceptory slouží hlavně k hledání kořisti, dokáží rozlišit až tisíciny stupně, takže plaz snadno sleduje teplotní stopu kořisti). Člověk má nejvíce termoreceptorů na předloktí.

Teplota homoiotermů – okolo 37°C savci, ptáci vyšší. (Bazální metabolismus probíhá právě nejlépe v této teplotní oblasti, má nejmenší spotřebu energie). Povrchové oblasti – většinou chladnější (i výrazně).

Žádné komentáře:

Okomentovat