Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Myelinizace

– tvorba myelinových obalů kolem axonu malého průměru z lipoidního myelinu (fosfolipidy). Tato tuková část je elektricky nevodivá. Mezi jednotlivými nánosy (1mm dlouhé) myelinu jsou tzv. Ranvierovi zářezy – místa přiblížení dvou myelinových obalů, kde je axon holý (asi 2µm). Tam dochází k pohybu iontů.
Z izolačních vlastností myelinu → pohyb iontů přes tukovou vrstvu není možný. Vzruch jde tedy skokem a překonává tak najednou velkou vzdálenost (1 mm). Není tedy zapotřebí tvorby obřích vláken jako u hlavonožců, kde mají vlákna průměr až 1mm.
Membrána je volná pouze v oblasti Ranvierova zářezu. Šíření saltorní – skokové (obratlovci). Jeho podmínkou je právě tvorba myelinových obalů kolem axonu. Myelin produkují Schwannovy buňky.
Akční potenciály – nervové signály. Přenos různých (všech) informací se děje pomocí akčního potenciálu – jediný neměnný signál má každý podnět → jediná forma kódování: časové uspořádání ve sledu akčních potenciálů = časové vzorce (př. Sluchové, zrakové, hmatové podněty jsou speciálními cestami až k místu efekteru. Do jednoho receptoru mohou přicházet podněty z různých zdrojů)

Žádné komentáře:

Okomentovat