Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkce ledvin:

Tvorba moči: Primární moči jen 150-180 l/den obsahující asi 1200 g solí. Po zpětné resorpci zůstane u člověka asi 1,5 l moči/den, obsahující asi 50g pevných látek (30g močoviny, 15g NaCl, různé jiné anorganické ionty, stopy hormonů, produkty rozpadu organických látek jako je kreatin, kyselina močová aj.)

Řízení činnosti ledvin:
V ledvinách je řízen jednak průtok krve, jednak výměna látek v tubulech. Je řízena látkově i nervově.
1. Krevní průtok je řízen nervově sympatickým nervovým systémem. Průtok krve dření a kůrou je řízen rozdílně. (Kůra – stejný průtok i při změnách tlaku, dřeň – průtok je ovlivněn tlakem)
2. Výměna látek v tubulech je řízena humorálně pomocí ADH (antidiuretický hormon řídí výměnu vody v proximálních tubulech, kde se absorbuje zpět 80% vody), Zpětná resorpce iontů je řízena hormony z kůry nadledvinek.

Močení:
Stah svalů močového měchýře ovlivňuje parasympatikus. Současné uvolnění svěračů močové trubice (somatická nervová vlákna) → vyprázdnění močového měchýře – reflexní děj na úrovni míchy s ovládáním vyššími patry nervové soustavy (vůli). Naplnění močového měchýře je signalizováno tlakem. Je ovládán vůlí jen do určité míry.

Žádné komentáře:

Okomentovat