Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. NÁKLADY KAPITÁLU

Při rozhodování o výši použití cizího kapitálu musí podnik respektovat zejména náklady spojené se získáním příslušného druhu kapitálu (cena kapitálu) a ekonomickou charakteristiku podniku.
Výdaj, který musí podnik zaplatit za získání různých forem kapitálu, představuje náklad (cenu) kapitálu. Náklady mohou být definovány také jako míra výnosu, požadovaná investory, kteří investují peníze do podniku Valach 1998.

Cena kapitálu je závislá na době splatnosti kapitálu a riziku jeho použití z hlediska uživatele i věřitele (investora). Delší doba splatnosti kapitálu znamená i vyšší cenu, kterou za něj musí uživatel zaplatit. Nejlevněji vychází krátkodobý cizí kapitál, protože má krátkou dobu splatnosti a relativně nejmenší riziko, úrok z cizího kapitálu snižuje základ pro zdanění zisku. Nejdražší je pak základní akciový kapitál, protože jeho splatnost je neomezená, hodnota akciového kapitálu se nevrací.

U nákladů kapitálu se musí rozlišovat náklady jednotlivých druhů podnikového kapitálu. To představuje výdaj, který podnik musí zaplatit za získání příslušných druhů kapitálu. Zároveň sleduje průměrné náklady celkového podnikového kapitálu, které vyjadřují průměrné výdaje, které podnik musí zaplatit za získání všech druhů kapitálu. Průměrné náklady jsou závislé nejen na nákladech jednotlivých druhů kapitálu, ale i na podílu jednotlivých druhů kapitálu na celkovém kapitálu podniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat