Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V praxi jde především o případy na základě ...

V praxi jde především o případy na základě přeměny podniku (v jinou právní formu podnikání) rozdělení, sloučení či splynutí. Při rozdělení ručí každý z nově vzniklých podniků až do výše čistých obchodních jmění. K zániku podniku bez jeho likvidace dochází i v případě podniku jednotlivce, neboť jeho majitel ručí osobně a neomezeně a zánikem se nezbavuje svých závazků za jeho činnost.

Zánik podniku na základě jeho likvidace – probíhá obvykle následujícím způsobem:
- v případě dobrovolného rozhodnutí je jmenována osoba likvidátora a dosavadní statutární orgány musí podat návrh na zapsání obou skutečností do OR (obchodní rejstřík) a zveřejnit jej v obchodním věstníku. K zahájení procesu likvidace může dojít i na základě rozhodnutí soudu, např. Z důvodu nečinnosti společnosti, zrušení jejího oprávnění k podnikání, poklesu hodnoty ZJ pod hranici danou zákonem ap.
- Bezprostřední povinností likvidátora je sestavení mimořádné účetní závěrky, provedení inventarizace majetku a podání mimořádného daňového přiznání. To vše do konce následujícího měsíce po vstupu do likvidace.Dále je povinen uvědomit všechny známé věřitele a sestavit likvidační plán

Žádné komentáře:

Okomentovat