Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- Odbytový kartel –

- Odbytový kartel – forma dohody o odbytu buď v podobě syndikátu (provádění odbytové činnosti výhradně prostřednictvím společné odbytové kanceláře) nebo územního kartelu (rozdělení územních celků pro odbyt jednotlivých kartelových členů. Vede k velkému omezování konkurence a narušování tržních podmínek, proto jsou taktéž zakázány.
- Výrobní kartel – obsahem se může stát oblast normování, typizace nebo specializace. Protikonkurenční charakter je proto daleko menší
- Kondiční kartel – součástí dohod může být v podstatě všechno zbývající, co není předmětem ostatních kartelů. Např. stanovení společných dotací platebních podmínek nebo délky záruční lhůty.

Koncentrace kapitálu pod jednotné vedení
Na základě fúze – tj. jestliže spojením dvou nebo více podniků vzniká jediný podnik. Samotná fúze může mít podobu buď sloučení podniků nebo jejich splynutí.
- sloučení – jeden nebo více podniků se v podstatě začlení do jiného už existujícího podniku, na který tím pádem přechází nejen veškerý majetek, ale i veškeré závazky
- splynutí – vytváří se nový podnik, který přebírá závazky všech fúzujících podniků, zatímco ony samy jako samostatné právní subjekty zanikají.

Žádné komentáře:

Okomentovat