Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Do 15 dnů, kdy je o tomto návrhu dlužník ...

Do 15 dnů, kdy je o tomto návrhu dlužník oficiálně uvědoměn, může podat žádost o povolení tzv. ochranné lhůty. Ta trvá tři měsíce a během ní nelze prohlásit konkurz a věřitelé nemohou vymáhat své pohledávky (vyjma mezd a daní). Lhůtu lze prodloužit o maximálně tři měsíce a rozhoduje o ní soud.
V případě, že se soud usnese na prohlášení konkurzu, přechází veškeré oprávnění nakládat s majetkem konkurzní podstaty na soudem jmenovaného zástupce. Konkurzní podstatou se myslí veškerý majetek dlužníka, který podléhá konkurzu. Po skončení všech zákonem stanovených opatření soud provede koneční uspokojení všech přihlášených pohledávek a to v následujícím pořadí:
1. pohledávky za podstatou – především výdaje soudu na udržování a správu podstaty, daně, poplatky, pojistné na zdravotním a sociálním pojištění, nároky věřitelů ze smluv uzavřených správcem atd.
2. pracovní nároky – hlavně mzdové nároky zaměstnanců, ale i odstupné, cestovné apod.
3. pohledávky první třídy – další nároky zaměstnanců dlužníka ne starší než tři roky (penzijní připojištění se státním příspěvkem, pohledávky na výživné)
4. pohledávky druhé třídy – daně, poplatky, cla, pojistné na zdravotní a sociální pojištění ap. Ne starší než tři roky
5. pohledávky třetí třídy – ostatní pohledávky

V případě, že majetek podniku nestačí, budou pohledávky v poslední skupině, která ještě nebyla vypořádána, uspokojeny poměrně.Jestliže majitelé podniku ručili za jeho činnost osobně a neomezeně, potom musí k uspokojení těchto pohledávek použít i svůj osobní majetek. Zdráhají-li se tak učinit, může soud prohlásit konkurz i na jejich osobní majetek.
Dlužník může rovněž podat soudu návrh na vyrovnávací řízení. V případě, že byl konkurz již prohlášen, může mít toto řízení pouze podobu vyrovnání nuceného, k jeho vyhlášení je potřeba souhlasu většiny věřitelů. Spočívá v tom, že dlužníkovi je ponecháno právo nakládat s vlastním majetkem a uspokojovat na základě daných pravidel jednotlivé závazky

Žádné komentáře:

Okomentovat