Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy integrace podniků

Na základě kooperace - představují konsorcia, kartely a částečně i tiché společnosti. Právní subjektivita jednotlivých účastníků se přitom nemění, jejich hospodářská samostatnost je omezena pouze ve smlouvě přesně stanovenými pravidly.
tzv. tichá společnost – nesmí o ní být publikováno na veřejnosti. Tichý společník se účastní pouze svým majetkovým vkladem, do jehož výše také maximálně ručí. Nemá však oprávnění společnost řídit, na rozdíl od práva ji kontrolovat. Vyplácená procenta ze zisku jsou stanovena ve smlouvě.
Konsorcium – dočasné sdružení osob k uskutečnění jednoho či více podnikatelských cílů společně za přispění všech účastníků. Vedením účetnictví je pověřen vždy jeden z nich, který ostatním předkládá vyúčtování.
Kartel – nejvyšší forma spojení. Jedná se o dohodu dvou nebo více podniků o dodržování určitých podmínek při provozování vlastní podnikatelské činnosti. Podle druhu podmínek rozlišujeme jednotlivé druhy kartelů:
- cenový kartel – nejznámější typ, ve velké míře omezuje konkurenci. Podstatou bývá převážně dohoda o jednotných odbytových cenách. Ty se většinou rovnají nákladům a minimálnímu zisku nejméně rentabilního podniku anebo jsou stanoveny dokonce pod touto hranicí (ostatní jej pak dotují). Vytvoření pevných cen nevede k dalšímu snižování nákladů a k uplatňování nových vědecko-technických poznatků, čímž vlastně dochází k deformaci celého ekonomického mechanismu. Proto jsou ve většině států přísně zakázány.

Žádné komentáře:

Okomentovat