Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27) Podnik a podnikání

Podnik a podnikání


Cílem podnikání je zhodnocení vloženého kapitálu tj. dosažení zisku.
Za výrobky a služby musí být získáno na trhu více peněz, než kolik jich bylo do činnosti vloženo. Tento získaný rozdíl představuje podnikatelský zisk.
Obchodní zákoník vymezuje podnikání jako soustavnou činnost prováděnou samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Shodně vymezuje pojem podnikání i živnostenský zákon.
Současně musí být dodržen požadavek provozování činnosti pod vlastním obchodním jménem.
Fyzickou osobou je člověk – občan. Občan nabývá způsobilosti k právům a povinnostem (tzv. právní subjektivitu) narozením. Způsobilost k právním úkonům, která je nutným předpokladem podnikání, nabývá v plném rozsahu až dosažení zletilosti. Je to každý člověk.
Právnickou osobou je útvar vytvořený lidmi a považovaný podle zákona za samostatný subjekt práv a závazků. Je to firma.
Právnickými osobami jsou podle zákona:
- Sdružení fyzických nebo právnických osob( zejména obchodní spol. družstva, církve, pol. strany)
- Účelová sdružení majetku (nadace a státní fondy)
- Jednotky územní samosprávy (obce)
- Jiné subjekty, u kterých to stanoví zákon (státní podniky, banky, pojišťovny, burzy, rozpočtové a příspěvkové organizace). Patří sem i stát, pokud je účastníkem občanskoprávních vztahů.

Podnikatel je osoba, která zpravidla podnik zakládá a provozuje jeho činnost, tzn. Spojuje práci, kapitál a přírodní zdroje za účelem dosažení podnikatelského zisku prováděním výkonů pro uspokojování potřeb jiných osob. Nese přitom riziko, ztratí veškerý vynaložený kapitál. Touto osobou může být osoba fyzická nebo právnická.
Podnikatele lze charakterizovat těmito znaky:
1) Zajišťuje uspokojování potřeb jiných osob, tzn. Vyrábí statky nebo poskytuje služby pro trh.
2) Ve své činnosti do výroby neustále zavádí nové výrobky (služby), používá nové technologie, nové technické prostředky a hledá nové cesty zásobování, prodeje, dopravy. Říkáme, že podnikatel je vždy inovátor.
3) Trvale organizuje spojení výrobních činitelů podle toho, jak to vyžaduje druh a rozsah podnikání. Říkáme, že podnikatel je organizátor.
4) Ve snaze dosáhnout podnikatelského zisku přijímá riziko, že se při své činnosti setká s neúspěchem, popř. úplně ztratí vložené zdroje.

Podnikatelem podle obchodního zákoníku může být:
1) Osoba zapsaná v obchodním rejstříku
2) Osoba nezapsaná v obchodním rejstříku, která podniká na základě živnostenského oprávnění
3) Osoba která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů (např. lékař, advokát, notář).
4) Fyzická osoba, která provozuje zemědělskou výrobu a je registrována podle zvláštních předpisů.



Obchodní jméno


Podnik jedná samostatně pod svým obchodním jménem. Toto obchodní jméno se v praxi nazývá firma. Musí se lišit od jiných názvů, aby nemohlo dojít k záměně podniků. Při založení podniku se toto obchodní jméno zapisuje do obchodního nebo živnostenského rejstříku.
Podnik má výlučné a časově neomezené právo tento název užívat. Proti každému, kdo by nedovoleně užíval téhož obchodního jména nebo podobného jména, se může domáhat ochrany u soudu.

Obchodní jméno fyzické osoby – podnikatele – musí obsahovat jméno a příjmení podnikatele. Může obsahovat dodatek odlišující osobu podnikatele nebo druh podnikání. Tyto dodatky mohou být osobní nebo věcné. Příkladem osobního dodatku jsou akademické tituly nebo dodatky vyjadřující rodinný poměr(syn, mladší). Věcným dodatkem je bližší označení podnikatelské činnosti, například „krejčí“
Obchodní jméno právnické osoby - tvoří její název. Je odvozen zpravidla z předmětu podnikání. Musí obsahovat podle zákona i označení právní formy podnikání. Jde o obchodní jméno věcné.
Obchodní jméno - může být utvořeno i jako smíšené. Je v něm zastoupena jak složka osobní, tak i věcná.
Užívá se u veřejných obchodních společností nebo u společností s ručením omezeným.

Příklad:
• Jan Novák – obchodní jméno fyzické osoby – podnikatele
• Jan Novák mladší – obchodní jméno s osobním dodatkem
• Jan Novák opravy televizorů – obchodní jméno s věcným dodatkem
• Jan Novák starší, České Budějovice – obchod. jméno s uvedením dodatku a místa podnikání
• JITONA, akciová společnost – věcné obchodní jméno právnické osoby
• JITONA, a. s.
• JITONA, a. s., Soběslav – věcné obchod. jméno práv. osoby s uvedením místa podnikání
• NOVÁK – KONZOLTEX, spol. s r. o. – smíšené obchodní jméno právnické osoby

Žádné komentáře:

Okomentovat