Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SAVCI, PRIMÁTI

PRIMÁTI:

Vývojově bezprostředně navazují na hmyzožravce .Většina primátů je přizpůsobena životu na stromech. Jejich končetiny se vyznačují velkou pohyblivostí. Palec se může postavit proti ostatním prstům a s tím souvisí uchopovací schopnosti. Prsty jsou pohyblivé -drápy jsou u většiny nahrazeny plochými nehty. Chrup se yvznačuje redukcí počtu řezáků. Očnice jsou uzavřené, namířené dopředu. Hlavním smyslem se stává zrak s dokonalým prostorovým viděním. Čich je poměrně slabý.

Poloopice:
skupina převážně stromových primátů s noční aktivitou. Mají velké oči a zadní končetiny jsou mohutnější než přední. Nejvíce druhů žije na Madagaskaru, dále v tropické Africe a jihových.Asii. K nejznámějším patří lemur katal a některé druhy komba.
Vyšší primáti: zahrnují opice s denní aktivitou
Jihoamerické opice se širokou nosní přepážkou řadíme do skupiny ploskonosí. Žijí převážně na stromech.

Lvíček zlatý: je představitelem primitvnějších drápkatých opic. Kromě palce mají na všech prstech nehty přeměněné v drápky. V ZOO chována malpa kapucínská.
Vřešťani a chápani mají dlouhé chápavé ocasy, které používají jako samostatnou končetinu .
Afrika a Asie : opice úzkonosé :jejich nosní přepážka je úzká, nemají chápavý ocas
Kočkodani - jsou štíhlé stromové opice v Africe, v Asii - hulmani. Životu v savanách -paviáni -tráví většinu času na zemi .
Samci některých druhů jsou až dvakrát těžší než samice. Samice mají na zadku lysiny, které v době pohlavní aktivity zduřují. V jižní a východní Asii žije několik druhů makaků - chovaný druh: makak rhesus.

Nejdokonalejšími primáty jsou lidoopi. Postrádají ocas a ve větvích se pohybují zavěšením za prodloužené přední končetiny .
Giboni a orangutan-v Asii,jsou nejvíce přizpůsobeni životu na stromech
V Africe 3 druhy lidoopů .
Člověku relativně nejbližší jsou dva druhy šimpanzů.

Největší žijící primát je gorila -živí se rostlinami, staví si na noc hnízdo.

Samostatná čeleď Hominidae zahrnuje člověka a jeho předky

Žádné komentáře:

Okomentovat