Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČLENOVCI: ŽABERNATÍ 1. část

ŽABERNATÍ:

Tento kmen zahrnuje prvotně vodní členovce s dvěma páry tykadel, kteří většinou dýchají žábrami. Obsahuje jedinou třídu KORÝŠI. Korýši jsou jedna z druhově nejpočetnější tříd živočichů. Chitinová kutikula je prostoupena uhličitanem nebo fosforečnanem vápenatým.
U většiny korýšů srůstá hlava s několika články hrudi - hlavohruď.
Následují volné články hrudi a zadečku. Kutikula zadního okraje hlavy může být protažena v záhyb v podobě krunýře(rak) nebo dvouchlopňové skořápky (hrotnatky)
Tento útvar označujeme jako krunýř. Na hlavě jsou dva páry tykadel, pár kusadel,2 páry čelistí,složené i jednoduché oči. Původním modelem tělního přívěsku je dvouvětvená noha-zůstává zachována u hrudních nohou plovoucích druhů. Dvouvětevnost někdy i na tykadlech. Nohy zadečku mohou být přeměněné v lístkovité útvary popř. mohou úplně chybět
Žábry mají většinou podobu hřebínkovitých výrustků bází nohou .
Někteří korýši (buchanky) dýchají celým povrchem těla korýši jsou na vyjímky gonochoristé.
Pro mnohé je charakteristický nepřímý vývoj. Základním typem larvy ,vyskytujícím se u velkého počtu druhů je nauplius. Má nečlánkované tělo ,jediné oko a tři páry přívěsků ,z nichž v průběhu dalšího vývinu vznikají oba páry tykadel a kusadla. Další články s končetinami dorůstají teprve postupně.

Žádné komentáře:

Okomentovat