Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BEZČELISTNATCI - 1.část

BEZČELISTNATCI
Bezčelistnatci jsou skupinou obratlovců,kteří ještě nemají vytvořenou horní ani dolní čelist.
Patří sem kruhoústí.
KRUHOÚSTÍ: Většina zástupců kruhoústých vymřela v minulých geologických dobách .
V dnešní době jsou zastoupeny především MIHULEMI .
Jejich protáhlé úhořovité tělo je holé .Není opatřeno párovými končetinami . Nápadným znakem dospělých jsou nálevkovitá ústa bez čelistí ,s pysky a se svalnatým jazykem . Tvoří kruhovitou přísavku s četnými rohovitými zuby . Zavřená ústa mají tvar štěrbiny .Na temeni hlavy vyúsťuje nepárový čichový orgán jedinou nozdrou .Za očima se po obou stranách nachází sedm malých okrouhlých žaberních štěrbin ležících na povrchu těla v řadě . Kostra mihulí je chrupavčitá. Chorda zůstavá osní oporou těla .Mozkovna má primitivní stavbu .-jejím základem jsou dvě párové chrupavky .
Základem obličejové části lebky jsou žaberní oblouky . Pokryv těla tvoří kůže vylučujíécí sliz . Pod ní je segmentovaný boční sval .Neupíná se na vnitřní kostru ,ale na vazivové přepážky mezisvalovými segmenty .Mozek má jednoduchou stavbu .
Koncový mozek je převážně tvořen čichovými laloky a obsahuje čichové centrum .
Nejvíce center je ve středním mozku .- končí zde smyslové dráhy z oka ,z rovnovážně sluchového (statoakustického) orgánu a z proudového orgánu .
Rovnovážně sluchový orgán je u všech obratlovců umístěn ve vnitřním uchu - prvotní jeho funkcí je vnímání polohy a pohybu.
U mihilí se skládá pouze ze dvou polokruhovitých chodeb s rozšířeninami na konci (ampuly) a dvou váčků ,vejčitého a kulovitého.
Pro mihule ,ale hlavně pro bezblanné vodní čelistnatce je typickým smyslovým orgánem proudový orgán.- zachycuje změny tlaku vody a její proudění.
Vytvářejí ho zvláštní smyslové buňky ležící v mělkých neuzavřených rýhách v kůži na hlavě a bocích těla.
Mihule dýchají žábrami.

Žádné komentáře:

Okomentovat