Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČLENOVCI: ŽABERNATÍ 3. část

Někteří drobní korýši přešli i k parazitickému způsobu života. Na rybách parazitují příchytky nebo ploší kapřivci.
Na dnech znečištěných organickými zbytky a spadaným listím žije beruška vodní.Tento druh nemá krunýř. Má všechny páry jednovětevných hrudních nohou téměř stejné. Články zadečku má srostlé .
Suchozemští příbuzní berušek - stínky dýchají váčkovitými vzdušnicovými plícemi na zadečkových nohách. Žijí na vlhkých místech pod kameny, padlými kmeny i v lidských obydlícch. Živí se rostlinými zbytky.V prameništích a čistých tekutých vodách - žijí bočně sploštělí blešivci. Na zadečku mají různé typy noh. Živí se těly mrtvých živočichů i rost. zbytky .
Korýši našich vod jsou raci.
Na našem území se vyskytují 4 druhy .: rak říční -vzácně v čistých vodách. Raci mají mohutný krunýř a oči na stopkách. Za ústními orgány čelistní nožky ,první pár kráčivých nohou s mohutnými klepety a dlouhý zadeček ukončený ploutvičkou. Samice si nakladená vajíčka přilepují na nohy zadečku. Zde žijí i mladí raci. Během několikaletého vývinu a i v dospělosti se raci svlékají. Po svlékání je jejich kutikula měkká a tělo zranitelné.
Pro zpevnění vnější kostry využívají zásobu vápníku,kterou obsahují jejich speciální útvary, tzv. rakůvky.Raci lezou po dně, ale mohou i plavat. Žijí pod břehy v dírách, které si hloubí .
Živí se vodními bezobratlými, rostlinami a zdechlinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat