Největší databáze studijních materiálů pro střední a vysoké školy.
Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).
Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení 1. ČÁST
Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení
- ve většině provozu je hlavním důvodem dojnic
Druhy:
1. Zralé mléko – v období plné laktace
2. Nezralé mléko – mlezivo (kalastrum) do 5 dní nevhodné k lidské výživě
3. Mléko nenormální – výměšky, které nejsou podmíněné březosti plemenic (panenské, samčí, čarodějné)
Složení mléka:
MLÉKO MLEZIVO
voda 87,5% 75%
tuk 3,9% 5,4%
bílkoviny 3,3% 15%
laktoza 4,7% 3,3%
minerální látky 0,7% 1,2%
Bílkoviny:
- důležitý je Kasein, má význam pro výrobu sýru
- laktolbumin = v mlezivu je hodně, období říje, starodojné krávy
- výživa mláďat
Mléčný tuk:
- tvoří drobné kapénky (starší krávy menší kapénky)
- krmením ovlivněná barva tuku, karoten – žlutá
Minerální látky:
- vápník, fosfor, draslík, chlor
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat