Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČELISTNATCI: RYBY - trávicí soustava, cévní soustava

ČELISTNATCI: RYBY

TRÁVICÍ SOUSTAVA:

Začíná ústy. Čelisti mohou být ozubené stejně jako kosti patra a žaberní oblouky .-dochází k opakované výmeně zubů. Trávicí trubice je členěNa na: hltan,jícen,žaludek a střevo,které samostatně vyúsťuje řitním otvorem před řitní ploutví. Pouze u bahníků je zachována kloaka.
Vnitřní plocha střeva může být zvětšena jeho prodloužením nebo spirální řasou(bahníci, jeseteři) anebo slepými přívěsky na začátku střeva (lososovití, okounovití). Velká játra obalují kličky střeva produkují žluč hromadící se v často přítomném žlučovém váčku.
Žluč odtéká žlučovodem do střeva ,kde napomáhá trávení tuků. Slinivka břišní se u většiny ryb nevyskytuje jako samostatná jednolitá trávicí žláza, její tkáň je většinou rozptýlena kolem trávicí soustavy, hlavně pak v játrech. Pohyblivé skřele kryjí žaberní dutinu,ve které jsou na vnějším okraji uspořádány žaberní lupínky. Voda omývá prokrvené lupínky -dochází k výměně dýchacích plynů. Skřelovým otvorem voda odtéká.

CÉVNÍ SOUSTAVA.

U ryb se skládá ze srdce a cév. Tepnami teče krev ze srdce,žilami do srdce.
Srdce je naplněno pouze odkysličenou krví, rozděleno na komoru a předsíň-před předsíní je žilný splav. K okysličování dochází v žábrech (červené krvinky jsou velké,oválné a mají jádro). Párové ledviny,většinou protáhlého tvaru, jsou pod páteří. Ryby jsou odděleného pohlaví. Pohlavní žlázy jsou párové.

RYBY

1.podtř. DVOJDYŠNÍ
2.podtř. LALOKOPLOUTVÍ
3.podtř. PAPRSKOPLOUTVÍ :
nadřád: násadcoploutví, chrupavčití, mnohokostnatí, kostnatí

Žádné komentáře:

Okomentovat