Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení - 3. ČÁST

Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení - 3. ČÁST

Ošetření mléka po dojení:

1. Cezení mléka

2. Filtrování mléka
- jednorázové filtry odstraňují jemnější nečistoty. Podle druhu se vyměňuji po 130 dojnicích.

3. Odstřeďování
– mléko se čistí působením odstředivé síly, ale finančně náročnější

4. Zchlazení mléka
– množení mikroorganismu se zamezí na zchlazení 5C
– podle ČSN se musí ochladit do 150 minut
– možnosti: chladící tanky, průtokové chladiče

Výkup mléka:

podnik sepisuje se smluvní mlékárnou tzv. kupní smlouvu, která obsahuje:

a) odnosy
b) IČO
c) DIČ
d) bankovní spojení
e) telefonní spojení obou stran
f) závazné předpisy: prodávající se zavazuje prodat určené množství mléka, které se upřesňuje vždy na jedno čtvrtletí dopředu(celoročně 10 %)
g) kupující se zavazuje mléko odebrat a zaplatit
h) je dán minimální obsah tuku 3,6 %, pokud je méně jsou srážky (zeleným krmením), minimální obsah bílkovin 2,8 %, negativní počet inhibičních látek (léčiva, pesticidních a kontaminujících látek, CPM do 100 000/1 ml celkový počet mikroorganizmu, PSB do 400 000/1 ml), tyto podmínky jsou nutné k získání základní kupní ceny. Např. F-M mlékárna 7,80 Kč/1 l.
i) příplatky k základní kupní ceně: 0,20 Kč/1 l – je-li CPM 50 000/1ml, PSB 300 000/1 ml
j) jsou-li nedodrženy základní podmínky dochází ke srážkám

Žádné komentáře:

Okomentovat