Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Chov králíku 1.



Chov králíku
1.

Význam:
- produkce masa ( bílé , dietní, málo tuku, málo cholesterolu )
- kůže ( kožešnictví, kloboučnictví )
- vlna,
- laboratorní zvíře
- hnůj
- zájmové chovatelství

Výhody :
- krátký generační interval a vysoká plodnost
- malé nároky na prostor a krmení, vysoká intenzita růstu

Nevýhoda:
- náročnost na práci
- menší možnost použití mechanizace

Dělení podle velikosti:
a) velký – hmotnost 5-9 kg,dlouhý tělesný rámec, dlouhé uši, nejsou vhodné k produkci masa,
využití pouze v zájmovém chovatelství, mají vysokou spotřebu krmiva
- Belgický obr, Moravský modrý, Francouzský beran, Velký beran
b) střední - 3-5,5 kg, plemena vhodná pro hybridizaci při výrobě masa ( masná pl.)
- Činčila velká – v mat. pozici a k laboratorním účelům
- Český albín - vysoká jatečná výtěžnost, jemná kůže
- Novozelandský bílý – nejdůležitější pro tvorbu hybridů
- masná pl. mají výborná osvalení pánevních končetin, méně podstatné je zbarvení, mají výbornou reprodukční hmotnost
- ostatní střed.pl. – Vídeňský modrý, anglický beran
c) malá – hmotnost 2 – 3,3 kg
- jemná kostra, ale zavalité tělo, jsou oblíbená v drobnochovu
- Činčila malá, Zaječí, Kuní modrý, Rys
d) zakrslá – hmotnost 0,7-2 kg
- mají velkou hlavu, kromě beranů krátké ucho
- Hermelín černooký, Zakrslá činčila, Zakrslý beran
- chovají se v mnoha barevných rázech albíni – černí, modří atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat