Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 2. část



MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 2. část



V plášťové dutině vodních zástupců jsou uloženy chemoreceptory- osfradia.
Dýchací orgány: u prvotně vodních - podobu hřebínkovitých nebo jinak utvářených žaber
u suchoz. a druhotně vodních: dýchacím org. je vnitřní sliznice plášťové dutiny -protkána vlásečnicemi. Na dýchání se podílí i cévní soustava-přenos dýchacích plynů a živin .
Cévní soustava: vakovité srdce, kryté blanitým osrdečníkem, otevřené cévy

Trávicí soustava: u měkkýšů vyjma mlžů začíná chytózní páskou se zoubky -radulou (strouhání potravy). Do přední části trávicí trubice ústí slinné žlázy, do žaludku slinivkojaterní žláza. Řitní otvor vyúsťuje poblíž vchodu do plášťové dutiny.
Vylučovací org.: většinou metanefridie - základem je nálevka tvořená obrveným epitelem, otevřená do coelomové dutiny (většinou do osrdečníku). Vylučovací soust. ústí také do plášťové dutiny. Měkkýši jsou odděleného pohlaví, druhotně i hermafroditi. Rozmnož. se pohlavně .Vývin některých vodních druhů probíhá přes veligerovou larvu. U suchozemských a některých vodních má vývin podobu přímého vývoje.

Kmen měkkýšů rozdělujeme do dvou podkmenů a sedmi tříd.

1. podkmen: PAPLŽI

Žijí pouzev mořích, mají dvoustranně souměrné tělo a zřetelně sformovanou hlavu. Jejich nervovou soustavu tvoří pouze jedna mozková zauzlina a dva páry nervových pruhů. Plášť nevylučuje souvislé schránky .
ČERVOVCI - svým vzhledem připomínají tlusté červy se sploštělou břišní stranou těla. Jejich plášť vzlučuje kutikulu s vápenitými jehličkami .Mají redukované žábry .Živí se mikroorganismy nebo jsou to dravci lovící polypy žahavců na korálových útesech.
CHROUSTNATKY - jsou ploší měkkýši Jejich plášť vylučuje osm taškovitých destiček .Dýchají žábrami uloženými v ředě v plášťové rýze po stranách těla . Žijí v pobřežním pásmu a příbojové zóně - pevně se přisává k podkladu.Živí se drobnými živočichy a řasami.

2.podkmen: SCHRÁNKOVCI (SKOŘÁPKOVCI)

Jejich plášť vylučuje vápenitou schránku. Kromě mozkové zauzliny obsahuje jejich nervová soustava i zauzliny další ,popř. se všechny zauzliny stěhují do hlavy. Nejprimitivnější zástupci jsou: PŘÍLIPKOVCI. Jsou dvoustranně souměrní, mají několik párů žaber v rýze plášťové, několik párů metanefridií, párové gonády i párové svaly, kterými stahují oválnou nohu do jednoduché čepičkové schránky. Jsou to gonochoristé. Nejznámější z těchto hlubokomořských měkkýšů je přílipovka.

Žádné komentáře:

Okomentovat