Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 3. část - plži



MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 3. část
- plži

PLŽI


Jsou druhově nejpočetnější skupina. Mají zřetelně sformovanou hlavu s jedním nebo dvěma páry tykadel s očima .Noha je také dobře rozlišitelná - může mít dvě základní podoby:
1. plochá noha - chodidlo, pokožka obsahuje slizové žlázy - sliz usnadňuje lezení - suchozemští
2. u možských - část nohy bývá přeměněna v křídlovité výrustky, které usnadňují plavání nebo vznášení se ve vodě.

Nerv soust: gangliová-nadjícnová, podjícnová, nožní, útrobní. Schránku plžů nazýváme ulita, kryje útrobní vak a spolu s ním se spirálovitě stáčí . Většina má pravotočivé ulity.
Právě díky stáčení útrobního vaku a schránky došlo k rozlišení do tří podtříd : předožábří, zadožábří a plicnatí.
Díky stáčení ztratily: dvoustrannou souměrnost, zachovalo se pouze jedno metanefridium a řitní a vylučovací otvory ústí vpředu za hlavou. Předožábří: mají ulitu stočenou o 180° .Jejich plášťová dutina s jedním nebo dvěma žábrami leží vpředu, před srdcem. Nervové pruhy jsou překřížené. Většina jsou jednopohlavní jedinci .

Na hřbetní straně nohy nesou trvalé vápenité víčko, kterým při zatažení nohy ulity uzavírají. Patří mezi ně řada mořských druhů.Některé z nich mají ozdobné ulity. Ulity některých zavinutců se používaly jako platidlo. Z těl dravé ostranky jaderské byl vyráběn antický purpur .
Ulity tritonky -užití jako signální trubky .

Homolice jsou draví plži teplých moří. Jejich slinné žlázy jsou přeměněny v jedové a radula má charakter dutého bodce.Živí se bezobratlými, rybami - nabodnutí a ochromení jedem.
Ve sladkých vodách našeho území žije bahenka živorodá. Rýhování vajíček a časné fáze vývinu mladých bahenek probíhají v plášťové dutině mateřského živočicha

Žádné komentáře:

Okomentovat