Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČELISTNATCI: RYBY - PAPRSKOPLOUTVÍ 2


ČELISTNATCI: RYBY - PAPRSKOPLOUTVÍ 2


BEZOSTNÍ:

Mají v ploutvích pouze rozvětvené paprsky a na povrchu těla cykloidní šupiny.
Představují vývojový počátek kostnatých ryb,spojení plynového měchýře s trávicí soustavou je zachováno. Do bezostných patří řada druhů s mimořádným hospodářským významem .
K nejznámějším patří: sleď, sardinka, šprot, sardel.
Nedosahují velkých rozměrů -vytvářejí početná hejna, která se združují ve volné vodě.
Lososovití mají tukovou ploutvičku. Zhrnují sladkovodní druhy a druhy tažné, které se vytírají v horních úsecích řek. Pstruh obecný, v povodí Dunaje se vyskytuje pouze hlavatka podunajská a z lipanovitých lipan podhorní.
Štikovité: dravá štika obecná

MÁLOOSTNÍ:

Malý počet nerozvětvených paprsků v ploutvích,mají cykloidní šupiny ,požerákovou kost s požerákovými zuby a tzv.Weberův orgán,který vzniká z tvarově pozměněných prvních obratlů.
Vnitřní ucho je spojeno s plynovým měchýřem- vnímání zvuku .
Obydlují sladké vody - kapr obecný. K nejhojnějším kaprovitým rybám patří plotice obecná, cejn velký a jelec tloušť. Drobnými druhy jsou střevle potoční, hrouzek obecný -pestře zbarvenéDravá: bolen dravý. Lín obecný -pohlaví podle tvaru břišních ploutví
Nejméně náročný na obsah kyslíku ve vodě je - karas obecný . Příbuzné závojnatky-vyšlechtěné v Číně. Sekavcovití jsou malé sladkov.rybky válcovitého těla s několika páry vousků kolem tlamky. Zástupce : piskoř pruhovaný

Žádné komentáře:

Okomentovat