Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 4. část



MĚKKÝŠI, KROUŽKOVCI 4. část



Zadožábří

mají díky dalšímu stáčení posunutou plášťovou dutinu s většinou s jedním žaberním hřebínkem na bok těla, za srdce. Jejich nervové pruhy jsou druhotně přímé, nepřekřížené a zkrácené.
Ulita je zmenšená nebo druhotně chybí.U některých druhů jsou redukované i hřebínkovité žábry.Tyto druhy používají k dýchání druhotné útvary, kterými jsou většinou výrustky hřbetní strany těla. Zadožábří jsou většinou mořští ,pestře zbarvení hermafrodičtí plži. Do této skupiny řadíme téměř 40 cm.velkého zeje, který se živí rostlinami. Drobné dravé plže rodu valovka, kteří se vznáší ve vodě chladných moří a jsou součástí potravy kytovců.

Plicnatí

Osídlily úspěšně souš. Dýchají prokrvenou stěnou plášťové dutiny ,kterou označujeme jako plicní vak. Nervové zauzliny jsou soustředěny v hlavě. Mozkové ganglium je s ostatními spojeno obhltanovým prstencem. Jsou to hermafroditi. Někteří z nich ,jako např. hlemýžď, mají obojetnou pohlavní žlázu.-vajíčka kryta vaječným obalem-chrání před vysycháním. Vodní zástupci mají jeden pár tykadel a při jejich základně oči( spodnoocí) .

V rybnících našeho území jsou časté plovatky s pravotočivou věžovitou ulitou a okružáci s plochou ulitou .Drobnější bahnatka ,která je mezihostitelem motolice jaterní ,žije i v kalužích a lučních příkopech. Suchozemští zástupci mají dva páry tykadel.kratší-hmat Zatažitelné oči jsou na vrcholu druhého páru(stopkoocí)komorové oko. Vylučují dočasné vápenité víčko- při přezimování, hlemýžď zahradní: Mezi příbuzné řadíme i největšího,téměř 20 cm. plže ,afrického hlemýždě rodu Achatina .Má velká vajíčka s vápenitou skořápkou .působí škody na polních kulturách.


Dalšími nápadnými evropskými druhy jsou páskovky ,mající přes 2 cm .velkou páskovatou ulitu.
Drobnou plochou ulitu s pruhy mají suchomilky ,které jsou mezihostiteli některých druhů motolic. Jantarka má žlutou ulitu .Nacházíme ji na podmáčených loukách .
Úplně redukovanou ulitu mají plzáci(plzák lesní) a slimáci. Jejich plášť má podobu štítku kryjícího část hřbetu přídě těla. Plzáci mají dýchací otvor v přední polovině štítku, slimáci v zadní.Většina druhů se živí rostlinami, houbami, organickými zbytky.

Žádné komentáře:

Okomentovat