Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rovnováha na MC X MR

Rovnováha na MC X MR→ náklady mrtvé váhy – části přebytků, které se nerealizují (zanikají) v důsledku omezení rozsahu produkce.

Platí také, že se tím snižuje přebytek spotřebitele ve prospěch přebytku výrobce.
Monopol prodává za cenu PM > P* a nabízí množství QM < Q*




10. Utváření cen a rovnováhy na trzích výrobních faktorů

10.1 Ceny výrobních faktorů
Trh výrobních faktorů – prostředí v němž dochází k alokaci zdrojů do jednotlivých výrob – utváří se na něm jejich ceny. Ceny vznikají střetem nabídky a poptávky po výrobních faktorech.

Způsob alokace – efektivnost či neefektivnost výroby – záleží na tom, jak dokáží subjekty na trhu výrobních faktorů uspokojit požadavky trhu výrobků a služeb.

Zvláštnosti trhu výrobních faktorů jsou dány:
- výrobní spotřebou (charakter spotřeby) – technologická podmíněnost (poptávají se po výrobních faktorech, které jsou vhodné technologicky pro výrobu).

- na straně poptávky, která je poptávkou odvozenou vystupují firmy – snaží se o maximalizaci zisku, ale neslouží jim k uspokojení osobních potřeb (nemůžeme motivaci poptávky vysvětlovat pomocí teorie mezní užitečnosti). Podnikatelské subjekty nakupují výrobní faktory proto, aby pomocí nich realizovali produkci (snaží se maximalizovat rozdíl mezi výnosy a náklady). Náklady jsou důležité – rozhodování se orientuje podle mezních hodnot.

Žádné komentáře:

Okomentovat