Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přechod k těmto formám pomohl překonat bariéry

Přechod k těmto formám pomohl překonat bariéry, jež soukromé individuální vlastnictví nebylo schopno překonat. Rozvoj oligopolní struktury se projevil změnami forem konkurence. (velké firmy díky nižším nákladům a technologii mohou eliminovat ty menší)→ zpochybnění cenové konkurence→ jelikož je v odvětví málo firem→ otevírá se místo k dohodě (krátkodobé, i na jednotlivé tržní operace)→ vznikají struktury díky nim se prosazují monopolní výsady:
KARTEL – dohoda výrobců téže produkce o cenách (rozdělení trhu). Uchovají si výrobní samostatnost. Smlouva jim zaručuje, že jim ostatní zúčastněné firmy nebudou konkurovat, porušení se penalizuje. V některých zemích má kartel podobu tajné dohody (když je to zákonem zakázáno).
SYNDIKÁT – také sdružuje producenty stejné produkce. Uchována výrobní samostatnost firmy – ale odbyt je realizován prostřednictvím syndikátu a jeho obchodní sítě.

TRUST – podoba akciové společnosti – firmy ztratily výrobní i odbytovou samostatnost – navenek vystupuje jako jednotná firma založená na kapitálovém spojení: horizontální linie (firmy téhož odvětví); vertikální linie (po linii výrobní návaznosti) – označováno i jako KOMBINÁT→ posílení tržního podílu→ opět může projít právními úpravami.

Žádné komentáře:

Okomentovat