Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cenné papíry:

- dluhopis – původní podoba (potvrzení závazku dlužníka, který to vystavil, že dluží věřiteli). Obsahem závazku je výplata dlužné částky ke stanovenému datu (umoření dluhu), ale platí i úrok – bývají to směnky, vkladové listy aj. Důležité z hlediska obchodování na kapitálovém trhu jsou obligace – volně obchodovatelné formy dluhopisů (dlouhodobé a mají pevnou úrokovou sazbu). Jsou emitovány s cílem získat peněžní prostředky. Emitentem může bát stát (krytí státního dluhu), peněžní ústav, podnik = státní nebo soukromé obligace.

Cenné papíry udávají především majetková práva, potvrzují podíl na kapitálu společnosti (akcie).

Burza cenných papírů – institucionální forma kapitálového trhu (obchod s obligacemi, ale především s akciemi). Obchoduje se s cennými papíry, po kterých je vysoká poptávka, kótují se (zaznamenávají). Volně jsou k burzovnímu obchodování připouštěny státní cenné papíry, ostatní (soukromé podniky) musí o připuštění žádat.

Tržní ceny (kursy) cenných papírů – na základě nabídka X poptávka. Emise a prodej vytváří dodatečné investiční zdroje – mají ještě vliv – výše úrokové míry, výše výnosu (dividenda), celková hospodářská situace, očekávání budoucího vývoje, spekulace, vývoj politické situace.

Žádné komentáře:

Okomentovat