Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

čistý ekonomický zisk

– podnikatel může vynakládat ve skutečnosti náklady vyšší, než jsou náklady účetně vedené. Vynakládá je v souvislosti s používáním výrobních faktorů, které jsou v jeho vlastnictví a za které neplatí. Je to spojeno s náklady (ztracené) příležitosti = alternativní náklady = představuje hodnotu ušlého statku nebo služby→
ekonomický zisk = účetní zisk minus náklady ztracené příležitosti → Implicitní náklady alternativního použití výrobních faktorů.

Jestliže firma usiluje o maximalizaci zisku na tu kombinaci množství produkce a ceny, při které je zisk maximální. K tomu nestačí jen celkové příjmy, větší vypovídající schopnost mají:
Průměrný příjem (AR):

Mezní příjem (MR) – přírůstkem celkového příjmu (tržby) dosaženým realizací dodatečné jednotky produkce.




6.4 Minimalizace nákladů
Jestliže se náklady firmy na jednotku produkce s rozšiřováním výroby (od určitého rozsahu produkce) zvyšují, může při dané technice výrobce vyrábět více pouze za vyšší cenu. Výrobci mají různé technologie, což nákladovost ovlivňuje přímo. Rozšířením výroby vstupem dodatečných (méně produktivních) výrobců předpokládá, že bude možno prodávat za cenu vyšší→ to je přesvědčí vyrábět více zboží.

Žádné komentáře:

Okomentovat