Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STRUKTURÁLNÍ KRIZE A POLITIKA

STRUKTURÁLNÍ KRIZE A POLITIKA



Potřeba strukturální změny je tak důsledkem minulého ekonomického růstu a její úspěšný průběh je podmínkou pro růst budoucí. Neustálý přesun výrobních faktorů od útlumových firem a odvětví směrem k rostoucím firmám a odvětvím je předpokladem pro efektivní alokaci zdrojů v ekonomice.

Proces strukturálních změn, který je z hlediska makroekonomiky vysoce žádoucí a potřebný, je na mikroúrovni spojen s náklady zklamaných očekávání pracovníků, manažerů a vlastníků kapitálu, kteří byli angažování v útlumovém odvětví. Pro tyto skupiny přestavuje strukturální změna náklady způsobené přímými finančními ztrátami, nezaměstnaností nebo nemožností uplatnit svou kvalifikaci. Strukturální změny, které tak z hlediska celé ekonomiky přinášejí přínos, tak pro skupiny zasažené strukturálním poklesem přestavují čistou ztrátu.

V případě, že takovýto strukturální pokles je velmi silný, případně, že dané odvětví má vysoký podíl na produkci či zaměstnanosti regionu dochází pak ke strukturální krizi. Příkladem odvětví postižených strukturální krizí jsou například těžký průmysl či železnice ve většině vyspělých zemí, což jsou odvětví, která kdysi byly tahouny hospodářského růstu a nyní jsou předimenzovanými odvětvími vyžadujícími státní pomoc a ochranu.

Žádné komentáře:

Okomentovat