Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.Výstup ekonomky je na úrovni potenciálního produktu

4.Výstup ekonomky je na úrovni potenciálního produktu (1600mld.) Ceny jsou relativně pružné a mzdy jsou v krátkém období fixované v důsledku mzdových vyjednávání. Zakreslete v modelu AS-AD:
a) Vláda je přesvědčena o nutnosti snížit nezaměstnanost, a proto navýší objem výdajů na zboží a služby. Zakreslete do grafu dopady na produkci a cenovou hladinu.
b) Po vypršení mzdových dohod chtějí pracovníci kompenzovat dopad změny cenové hladiny na reálné mzdy. Zakreslete graficky, jak se změní situace z bodu a)
c) Zakreslete, při jaké úrovni produkce a cen nebudou lidé požadovat další změny mzdových sazeb.

Řešení:
a) Výchozí rovnováha je v průsečíku AD a rostoucí křivky AS na úrovni potenciálního produktu. Fiskální expanze posouvá křivku AD doprava (AD´), produkce roste nad úroveň potenciálu a současně roste cenová hladina
b) Roste nominální mzdová sazba, AS se posouvá doleva (AS´), krátkodobá rovnováha ekonomiky nastává v průsečíku nové AD´a AS´, produkt poklesl a cenová hladina vzrostla
c) Bod dlouhodobé rovnováhy, AS se bude posouvat doleva až do průsečíku s AD´na úrovni potenciálního produktu. Dlouhodobá rovnováha nastává při výkonu 1600mld. a cenové hladině vyšší než v bodě b)

Žádné komentáře:

Okomentovat