Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PODNÉTY STRUKTURÁLNÍCH ZMĚN

PODNÉTY STRUKTURÁLNÍCH ZMĚN


Podněty ke strukturálním změnám mohou přicházet buď z vnitřního prostředí ekonomiky nebo ze zahraničí. Vnitřní faktory mohou pocházet ze strany poptávky, jako jsou změny spotřebních preferencí, změny relativních cen, růst disponibilního důchodu domácností či změna demografického složení obyvatelstva.

Nebo mohou vycházet ze strany nabídky, kdy klíčovým faktorem způsobujícím strukturální změny jsou inovace, které vytvářejí nebo likvidují konkurenční výhody jednotlivých firem a odvětví a vyžadují tak nové přizpůsobení výrobních faktorů. Tento typ strukturálních změn je rozhodující pro růstovou dynamiku moderních vyspělých ekonomik.

V prostředí otevřených ekonomik a postupující globalizace získávají na významu vnější faktory jako jsou pohyby směnného kurzu či změny cen surovin na světových trzích. Tyto podněty mohou být šokové, kdy dojde k nějaké prudké změně relevantních veličin nebo se jedná o součást určitého dlouhodobého trendu, kdy změna je postupná a zasazená do dlouhodobějšího trendu. Významným celosvětovým vnějším aspektem strukturálních změn byly v poslední třetině dvacátého století změny cen ropy, které silně ovlivnily konkurenční postavení různých oborů, odvětví a firem a také změnily konkurenční postavení jednotlivých zemí ve světové ekonomice.

Žádné komentáře:

Okomentovat