Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VEŘEJNÁ KONTROLA

Veřejná kontrola je jeden z charakteristických znaků veřejného sektoru. Má dvě formy - laickou (občanskou) a profesionální.
Laická kontrola je kontrola občanská: každý občan má právo a povinnost ji provádět buď svojí účastí na zasedání zastupitelstva nebo prostřednictvím svých zástupců ve volených orgánech. Laická kontrola je zaměřena na ty činnosti, ty statky, produkované ve veřejném sektoru, které laik může posoudit. Jeho poznatky pak musí být předány orgánům, které jsou profesionálně kontrolou pověřeny.
Vedle laické kontroly je organizovaná ve veřejném sektoru profesionální kontrola, kterou provádí odborné kontrolní orgány (např. ve školství, státní školská inspekce). Kontrolu provádí jednak ze zákona, jednak z podnětů laické kontroly a ze své laické iniciativy. Výsledky kontroly musí být zveřejňovány.
Jak bychom tedy asi nejlépe formulovali kritéria pro dělbu kontroly na kontrolu laickou a kontrolu profesionální ? Pravděpodobně takto:
 míra nároku na odborné znalosti kontrolované činnosti (kontrolovaného statku).
 závažnost důsledků způsobů provádění kontrolované činnosti pro jejich
sociálněekonomickou úroveň
Čím vyšší míru zaznamenáváme u obou kritérií, tím více preferujeme profesionální kontrolu, tedy kontrolu, prováděnou profesionální orgány a profesionálními pracovníky.
Obě formy kontroly mají jistě svá úskalí.
Laická kontrola v neprofesionalitě, v nedostatku informací, v subjektivním přeceňování nebo podceňování významu kontrolovaných činností a způsobů jejich provádění.
Profesionální kontrola se může snadněji stát objektem mocenských sporů, může přeceňovat některé problémy v důsledku skladby pracovníků kontrolních orgánů atd.
Ukazuje se, že kombinace laické a profesionální kontroly snižuje úskalí obou typů kontrol tehdy, je-li dosaženo tohoto stavu:
 laická kontrola především podněcuje, dává impuls profesionální kontrole
 profesionální kontrola je pod kontrolou samosprávných orgánů vyššího stupně
 výsledky profesionální kontroly jsou zveřejňovány; zcela rozhodující význam
v tomto kontrolním procesu má etické chování masmédií.

Žádné komentáře:

Okomentovat