Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daně jako nejdůležitější příjem

Daňový systém se skládá se z daní přímých a nepřímých. Břemeno přímých daní dopadá na konkrétní fyzické nebo právnické osoby, tzv. poplatníky, a ti jsou současně i plátci, tj. těmi, kteří daň bezprostředně odvádějí státním orgánům - správcům daně. Řadíme sem daně důchodové a majetkové. Naproti tomu plátci nepřímých daní nemusí být subjekty, na který bezprostředně dopadá daňové břemeno, neboť mohou daň přesunout na někoho jiného. Například daně spotřební přesouvá výrobce na spotřebitele.
Dalším možným kritériem třídění daní je vztah k platebním schopnostem poplatníka. Z tohoto pohledu se daně rozdělují na osobní a in rem (latinsky “na věc”). Sazby daně osobní ve vztahu k daňovému subjektu zohledňují jeho platební schopnost. Uvedený druh daní má různé sazby podle úhrnné výše důchodu poplatníka. Mnohdy přihlížejí k sociálním aspektům jako je např. počet členů domácnosti. Sazba daní in rem platební schopnost poplatníka nezohledňuje. Do této kategorie se zahrnuje většina daní - daně spotřební, z přidané hodnoty, výnosové, ale také důchodové placené právnickými osobami a majetkové. Tyto termíny vycházejí z předmětu daně - tedy z toho, co je zdaňováno.
Předmětem daně může být důchod ve formě mzdy, zisku firmy, výnosů z cenných papírů, odměny, renty a pod. Může jím být rovněž majetek a to jak movitý (např. automobil), tak i nemovitý (pozemek, budovy). Dani podléhá nejen držba tohoto majetku (v ČR daň z nemovitosti), ale i příjmy z jeho prodeje (v ČR dědická daň). Předmětem daně může být také spotřeba. V tomto smyslu rozeznáváme univerzální daně ze spotřeby (daň z přidané hodnoty či daň z obratu) a spotřební daně selektivní, které se vztahují k vybraným výrobkům (např. alkohol, tabák, benzín apod.)
Jistý význam má rovněž rozlišování daní podle toho, kam směřuje jejich výnos, tj. daňového určení. rozlišujeme daně státní, které plynou do státního rozpočtu a centrum také rozhoduje o jejich ukládání i výši, svěřené plynoucí do místních rozpočtů, ale nichž rovněž rozhoduje centrum a místní, které tvoří příjem místních rozpočtů a rozhodují o nich plně místních a regionálních orgány. (V ČR klasické místní daně nejsou.)

Žádné komentáře:

Okomentovat