Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŘÍZENÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU

Veřejný sektor je řízen a spravováván veřejnou správou. Na otázku, proč tomu tak je, se téměř nabízí odpověď, že nikdo jiný zde není k dispozici. Veřejný sektor je financován z veřejných financí. Veřejné finance jsou tvořeny z daní daňových poplatníků. Daňoví poplatníci svěřili ze zákonu, který demokraticky přijali prostřednictvím svých zástupců, své daně veřejné správě, aby na základě veřejné volby s nimi hospodařili.
Účinnost řízení veřejného sektoru veřejnou správou je v podstatě závislá na dvou faktorech:
 do jaké míry dokáže veřejný sektor využít ve svém praktickém řízení obecných poznatků teorie řízení
 do jaké míry dokáže veřejný sektor zohlednit vliv specifických faktorů, vlastních veřejném sektoru i veřejné správě, při konkrétním využití oněch konkrétních poznatků.

2. 1. VZTAH MAKROŘÍZENÍ A MIKROŘÍZENÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ
V ziskovém (tržním) sektoru je věnována zcela rozhodujícím způsobem pozornost řízení podnikových subjektů. Tedy mikrořízení. Řízení na národohospodářské, makroekonomické úrovni, díky schopnostem tržního mechanismu při alokaci zdrojů ustupuje svým významem do pozadí. Jeho rozsah a míra jeho intenzity je, jak obecně známo, předmětem sporů různých ekonomických teorií a škol.
Ve sféře veřejného sektoru, právě proto, že v něm nepůsobí trh se svým samoregulujícím mechanismem a proto, že se jedná o veřejný sektor naopak vystupuje do popředí význam řízení na úrovni celospolečenské, národohospodářské, tedy na makroúrovni. Řízení na mikroúrovni, tedy na úrovni organizací sice neztrácí na svém významu, ale je svou strukturou i svým obsahem silně podmíněno strukturou a obsahem řízení na makroúrovni.
Z této objektivní skutečnosti pak vyplývá mimořádný význam řízení z úrovně vlády (z úrovně jednotlivých ministerstev).
Jestliže si rozebereme strukturu vlády kterékoliv země, tak vlastně zjistíme, že vláda je vládou veřejného sektoru. S výjimkou ministerstev, které řídí zahraniční politiku a nějakého typu ministerstva, které je pověřeno řízením hospodářské politiky se vláda sestává z ministerstev, která řídí veřejný sektor. Co zkazí centrum, to nižší stupně řízení a jednotlivé organizace mohou obtížně napravit.

Žádné komentáře:

Okomentovat