Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace v neziskové sféře

Typy organizací. Poslání, funkce, cíle, činnosti, Způsob financování a hospodaření.

1. Základní charakteristiky neziskových organizací
K obecné definici neziskové organizace
Problémy při vymezování pojmu "nezisková organizace" začínají již při definování odlišností oproti běžným podnikatelským "pro zisk" fungujícím obchodním společnostem. Hranice mezi oběma typy je neostrá. V literatuře i v praxi se o přesnou definici vedou spory. Pro naše účely bude postačující následující poněkud zjednodušující definice:
Nezisková organizace (dále i NPO) je organizací, jejímž posláním je něco jiného než tvorba zisku pro její vlastníky. Obvykle je tímto posláním poskytování služeb.
Tato definice koresponduje statutům amerických neziskových organizací platným ve většině států USA. Ty, mimochodem, většinou používají termínu nonprofit, i když v samotných Spojených státech řada autorů preferuje výstižnější not-for-profit, neboť správně poukazují na to, že doslovně vzato, každá obchodní společnost hospodařící se ztrátou je bez zisku, tudíž nezisková. (Nicméně renomované americké slovníky Webster, Black či American Heritage výraz "not-for-profit" neuvádějí a v celé této terminologické otázce panuje v praxi dosti značná nejednotnost.)
Rozdíl v těchto dvou anglických termínech je pro chápání podstaty neziskových organizací dosti příznačný. Rozhodně totiž nejde o organizace, které za žádných okolností nemohou (nebo dokonce nesmí) dosáhnout zisku, nýbrž o organizace, které eventuelní dosažený zisk používají jen na výrazně omezený okruh účelů, především jej nerozdělují svým vlastníkům, resp. zřizovatelům.
Rozdíl mezi zisk sledující organizací a NPO tedy nespočívá v tom, že první dosahuje zisku a druhá nikoliv, nýbrž v účelu, ke kterému jsou získané finanční prostředky používány.

Žádné komentáře:

Okomentovat