Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kriterium právně organizační normy

a) organizace založené podle zákona č. 576/1990 Sb. o hospodaření s rozpočtovými prostředky státního rozpočtu a o finančním hospodaření rozpočtových a příspěvkových organizací, b) organizace zřízené podle ostatních zákonů platných pro neziskové organizace, které pak konkrétně upravují právně organizační formu a obvykle i způsob financování, c) organizace zřízené podle obchodního zákoníku, které nabývají pak podoby např. akciových společností, družstev apod.
Kriterium financování a) organizace financované zcela z veřejných rozpočtů (tzv. rozpočtové organizace), b) organizace financované zčásti z veřejných rozpočtů (příspěvkové organizace) c) organizace financované ze svých vlastních příjmů prodejem produkovaných statků d) organizace financované z jiných zdrojů (dary, sbírky, sponzoring, různé typy grantů).
a další



Přehled typů neziskových organizací působících v ČR
Konkrétní představu o složitosti struktury neziskových organizací poskytne následující přehled. Organizace jsou rozděleny do pěti skupin s následujícími typologickými znaky odvozenými z globálního poslání organizace:
Typ I. Neziskové soukromoprávní organizace vzájemně prospěšné, s globálním posláním vzájemně prospěšné činnosti,
Typ II. Neziskové soukromoprávní organizace veřejně prospěšné , s globálním posláním veřejně prospěšné činnosti
Typ III. Neziskové veřejnoprávní organizace rozpočtového a příspěvkového typu, s globálním posláním veřejná správa a veřejně prospěšná činnost
Typ IV. Neziskové ostatní veřejnoprávní organizace, s globálním posláním veřejně prospěšná činnost
Typ V. Neziskové soukromoprávní organizace typu obchodních společností (jde o výjimečné případy neziskových organizací) s možností globálního poslání veřejně i vzájemně prospěšné činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat